President Message   |   Committee   |   History   |   Membership   |   Contact Us   |   Feedback & Enquiry   |   Home

 
Advanced Search

                    Forgot your password?
Home » Education Programmes » Nurses Education »  

3.2 Kegagalan Jantung (Cardiac Failure)

S1 :Apakah fungsi jantung?

Jantung adalah organ badan yang bertugas mengepamkan darah ke seluruh badan. Darah vena yang berkurangan oksigen mengalir ke bahagian kanan jantung dan seterusnya dipamkan ke paru-paru untuk mendapat bekalan udara baru.
Read more...


3.1 Penyakit jantung kongenital

more info will be uploaded soon
Read more...


2.4 Krup (Croup)

S1 : Apakah Krup (Croup)?

Krup merupakan suatu keadaan di mana terdapat kesekatan saluran pernafasan atasan (upper respiratory tract). Ini akan menyebabkan batuk suara yang serak dan stridor.
Read more...


2.3 Pneumonia (Radang Paru-Paru)

S1 : Apakah maknanya pneumonia atau radang paru-paru?

Pneumonia ialah suatu jangkitan atau infeksi paru-paru oleh organisma seperti virus, bacteria atau fungus (kulat). Jangkitan ini menyebabkan konsolidasi alveoli atau infiltrat tisu interstitium paru-paru dengan sel-sel inflamatori.
Read more...


2.2 Bronkiolitis Akut

S1 : Apakah bronkiolitis akut?

Bronkiolitis akut ialah jangkitan sistem respiratori yang melibatkan bronkiol-bronkiol kecil. Biasanya penyakit ini menyerang kanak-kanak di bawah umur 6 bulan tetapi terdapat kes-kes yang berumur hingga 2 tahun. Kanak-kanak lelaki lebih kerap diserang penyakit ini daripada perempuan.
Read more...


2.1 Asma

S1 : Apakah asma (lelah)?

Asma atau lelah adalah sejenis penyakit pernafasan. Ia berpunca daripada kesempitan saluran pernafasan (bronkus dan bronkiol) yang berada di dalam paru-paru. Ini disebabkan oleh pengecutan otot-otot licin bronkiol, pembengkakan (radangan) mukosa dan pengeluaran kahak kental yang berlebihan dan mengakibatkan pesakit menunjukan tanda-tanda dan gejala asma.
Read more...


1.3 Demam Denggi / Demam Denggi Berdarah

S1 : Apakah demam denggi

Demam denggi adalah penyakit yang disebabkan oleh virus denggi. Virus denggi terbahagi kepada empat jenis iaitu Den-1, Den-2, Den-3 dan Den-4. Nyamuk Aedes aegypti adalah pembawa virus denggi. Penyakit demam denggi dijangkiti apabila nyamuk Aedes yang membawa virus denggi menggigit pesakit.
Read more...


1.2 Anak Yang Demam

S1 : Apakah Demam?

Demam bermakna kenaikan suhu badan rectal > 38 C (100 4F). Ia merupakan gejala yang paling kerap dihadapi dikalangan kanak-kanak; kebanyakannya berpunca daripada jangkitan saluran pernafasan (respiratory tract infections) oleh kuman virus atau bakteria.
Read more...

 
   
 
Home | Disclaimer |  Sitemap | Contact Us | Credits |

©Copyright Malaysian Paediatric Association - MPA   2010    All rights reserved.